De Ronde van Italië, de Giro

De Ronde van Italië heet eigenlijk de Giro d’Italia, maar wordt meestal de Giro genoemd. De eerste rit werd gereden in 1909, zes jaar na de Tour de France. Dit was geen toeval. De Tour de France werd geïnitieerd door een krant en de Giro ook. De Gazzetta dello Sport had namelijk een probleem. De concurrent was begonnen met een autorace door Italië en wist daar veel lezers mee aan te trekken. Daarop werd de Giro aangekondigd, met verschillende ritten door Italië waar de renners aan deel konden nemen. Sindsdien hebben de Italianen zelf de meeste etappes gewonnen. Het duurder tot 1950 voordat de Giro een buitenlander als winnaar had. Dit werd de Zwitser Hugo Koblet.

De vier truien in de Giro

In de Giro worden vier truien gebruikt om de leiders makkelijker te kunnen herkennen. De roze trui is de leider in het algemeen klassement, de lijstaanvoerder op dat moment. De rode trui is voor de renner die op de eerste plaats staat in het puntenklassement. De blauwe trui is voor de leider in het bergklassement en de witte trui is de aanvoerder in de lijst van de jongeren.

De Giro startte en eindigde voorheen altijd in dezelfde stad en dat was Milaan, maar de laatste jaren is er verandering in gekomen. Er wordt vaker gestart in andere steden waardoor er meer afwisseling komt in de Giro. De Ronde van Italië is tegenwoordig overigens een naam die niet langer bij het evenement past. Er wordt steeds vaker gereden door andere landen, waaronder door Zwitserland, Monaco, Frankrijk en San Marino.

De tour van de beklimmingen

De Giro staat vooral bekend om de steile beklimmingen die de renners af moeten leggen. Dit is jaarlijks het hoogtepunt voor de kijkers. Er is dan ook een speciale bonus voor de renner die dat jaar als eerste het hoogste punt van de ronde bereikt, de Cima Coppi.

cycling_6

Doping

De Giro d’Italia heeft tegenwoordig dezelfde problemen als de Tour de France. Doping staat steeds vaker centraal in de wedstrijd en er moeten steeds meer proeven gedaan worden om de schuldigen van het klassement uit te sluiten. Dit is een vervelende factor in de sport die nu al meer dan honderd jaar veel beoefend wordt, onder andere in wedstrijden zoals de Ronde van Italië die ook al meer dan 100 jaar oud is. De Gazetta is overigens nog steeds de grootste sponsor van dit evenement en tegenwoordig zijn er ook twee andere varianten die jaarlijks verreden worden. Er is een speciale Giro voor de vrouwen en een Giro voor het aankomend talent. Om in de laatste Giro te kunnen starten, mag je niet ouder zijn dan 26 jaar. Dit wordt ook wel de Baby Giro genoemd en is speciaal ontwikkeld om aanstormend talent een plek te kunnen geven in het evenement dat een grote naam op heeft weten te bouwen door de jaren heen, ondanks de tegenslagen.