De Tour de France

cycling_5De Tour de France is een wielerwedstrijd en bestaat uit meerdere ritten die samen de tour maken. De Tour de France is een oud evenement, de eerste rond werd al verreden in 1903 en de rit ontstond toen een renner een aluminium fiets uit wilde proberen op de bekende ritten in Frankrijk. Vanaf 1903 ontstond het idee om de ritten jaarlijks terug te laten komen en een groot succes was geboren. De Tour de France is nog steeds een jaarlijks hoogtepunt waar veel verschillende renners aan meedoen, en het hele jaar voor trainen. Maar de Tour die we nu kennen, is niet te vergelijken met de eerste evenementen die gehouden werden onder deze naam.

De eerste Tours

De Tour de France is nu een enorm evenement, maar aan de eerste Tour deden slechts 60 renners mee. Van deze 60 mannen waren er slechts 21 die over de finish kwamen. Maar de aandacht werd groter en de kranten pakten de Tour op. Helaas bleek het jaar erop dat de mensen in de dorpen ook wisten wat er gaande was. Overal werden barricades opgeworpen, ontstonden vechtpartijen en werd er glas op straat gegooid om de banden lek te steken van de wielrenners. Waarom? In eerste instantie werden de ritten ook nog ’s nachts verreden. De wielrenners, de volgers en de kranten kwamen dus in de nacht door de straten heen en die karavaan zorgde voor veel opwelling, en irritaties.

Overigens is het nog maar de vraag hoeveel van de mannen de hele rit verreden hebben. De controleposten waren van tevoren bekend, net als de controleurs. Goede kaartlezers konden dus zien waar ze af konden snijden, of wie ze om moesten kopen om zo een uur af te snijden met als gevolg dat ze het wel heel rustig aan kunnen doen.

De volgende jaren

Henri Desgrange, de oprichter van de Tour, besluit om in de volgende jaren bepaalde aanpassingen te doen. Zo wordt het aantal ritten uitgebreid en wordt de finish een kilometer van tevoren aangegeven. Na geklaag van journalisten voert Desgrange de gele trui in, zodat de journalisten de leider in het klassement beter kunnen herkennen tijdens het fietsen. Ook worden de fietsen steeds beter, de derailleur wordt uitgevonden en toegelaten binnen de Tour de France. Ook wordt er gewerkt aan de manieren waarop gecontroleerd wordt, zodat de renners ook de hele Tour moeten afleggen.

De vaak vergeten start

Tegenwoordig zien we renners, journalisten en sponsors. We horen de verhalen over de doping, we voorspellen een winnaar en volgen alles in de media en op de grote schermen. Maar vaak wordt vergeten hoe de Tour de France ooit eens startte, welke problemen er waren en hoe deze constant aangepakt moesten worden om te kunnen komen tot een wedstrijd met de omvang die de Tour de France op dit moment heeft, en niet meer snel zal komen te verliezen in de aankomende jaren.