De Vuelta, de Ronde van Spanje

Wanneer het gaat om wielrennen, dan worden vaak de grote drie rondes genoemd. De eerste is de Tour de France die startte in 1903. De tweede is de Giro d’Italia, die een kleine zes jaar later startte in 1909. De derde ronde valt hierin direct al buiten de boot. De Vuelta startte namelijk pas in het jaar 1935, maar wist pas na 1995 echt een grote naam te krijgen. Eerder werd de ronde verreden in het voorjaar, maar in 1995 werd de ronde verplaatst naar de late zomer. Dit zorgde ervoor dat de renners die teleurstelden in de Tour de France de mogelijkheid kregen om nog iets goed te maken. Pas vanaf 1995 is de Vuelta geaccepteerd als één van de grote drie door iedereen die er internationaal toe doet.

Meer dynamisch

cycling_7De Tour de France en de Giro hebben een lange periode achter zich waarin de evenementen uitgegroeid zijn tot wat ze zijn. Bij de Ronde van Spanje gaat het net even iets anders. Er zijn bijvoorbeeld geen vaste kleuren voor de truien. De kleur van de trui voor de leider van het klassement is door de jaren meerdere malen veranderd aan de hand van de sponsoren van de Vuelta. Dit kan verwarrend overkomen, daarom wordt er altijd aangeraden om het commentaar aan te zetten tijdens het kijken van de Ronde van Spanje.

Het is duidelijk te merken dat er steeds meer aandacht gekomen is voor deze ronde. Het verplaatsen van het moment van rijden is wellicht één van de meest slimme beslissingen die het bestuur had kunnen nemen. Internationaal worden vooral de beklimmingen gevolgd waarin de renners vaak tot het uiterste moeten gaan om een goed resultaat neer te zetten. Helaas is ook deze ronde getekend door de doping die veel gebruikt wordt in de wielersport. Het lijkt hier overigens wel minder te zijn. Aangezien het een ronde is waarin gereden kan worden voor het klassement en het vaak gezien wordt als een laatste kans om te presteren, is het logisch wanneer hier net even iets netter gereden wordt. Uitsluiting zorgt er immers voor dat de laatste kans vergooid zou worden en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Een aantal feiten op een rijtje

De Ronde van Spanje is een wielerronde over de weg en wordt gerekend tot de grote rondes. In 2016 wordt de ronde voor de 71ste keer verreden en was Joop Zoetemelk in 1979 de laatste Nederlandse winnaar. De eerste winnaar was Gustaaf Deloor en in 1935 werd deze editie verreden. De Vuelta duurt bij benadering drie weken en wordt verreden in augustus en september. De ritten lopen door Spanje heen en Roberto Heras heeft op dit moment vier zeges op naam staan en is daarmee de kampioen van de Vuelta op het moment van schrijven.