Wat is baanwielrennen?

Wanneer mensen praten over wielrennen, dan wordt er meestal gesproken over het wielrennen op het asfalt. Er is een andere tak van de sport die steeds meer populair wordt onder de mensen die graag aan de conditie werken. Het gaat hier om baanwielrennen. Dit gebeurt op een baan die in de meeste gevallen overdekt is, en waarbij gereden wordt over een ovale baan. Binnen deze sport zijn veel disciplines, vaak met bijzonder hoge snelheden. Dit is overigens ook een Olympische Sport waarbij veel landen vertegenwoordigd zijn, en waarbij veel mogelijkheden zijn voor de renners omdat er gereden wordt op veel verschillende manieren.

cycling_8

De baan

De banen zijn een ovale piste met een verschillende lengte. Zomerbanen zijn namelijk niet overdekt en kunnen een lengte hebben tussen de 250 en 550 meter. De winterbanen zijn wel overdekt en dit zijn de banen die ook gebruikt worden voor de Olympische Spelen. Deze banen hebben een lengte van 250 meter. De bochten zijn relatief scherp met 40 graden. De wedstrijden worden gereden op speciale fietsen, zeker wanneer er gereden wordt op een overdekte baan. Er is geen vaste manier van racen, er zijn namelijk verschillende manieren waarop gefietst wordt. De meest gebruikelijke zijn de achtervolging, het stayeren, de sprint en de keirin.

De achtervolging

Bij de achtervolging starten twee renners tegenover elkaar, beide halverwege de baan. Tijdens deze manier van rijden is het de bedoeling dat een racer de ander inhaalt. Wanneer dit lukt, heeft deze renner gewonnen. Vaak wordt het niet gehaald omdat de renners ongeveer gelijk aan elkaar zijn. In dat geval wordt er een maximaal aantal rondes afgesproken en wordt het resultaat gemeten om een winnaar uit te kunnen roepen.

Stayeren

Stayeren is wellicht de meest gevaarlijk variant, omdat hier de hoogste snelheden mee bereikt worden. Hierbij rijden de renners achter een motor aan waarbij de gangmaker meestal rechtop staat, zodat de renners zoveel mogelijk beschutting hebben. Dit maakt ook de hoge snelheden mogelijk die meestal duizelingwekkend hoog komen te liggen.

De sprint

Bij de sprint zijn er twee of meer renners die tegelijkertijd een aantal rondes fietsen op de binnenbaan. Eigenlijk is het zo eenvoudig als dat het klinkt, want de renner die als eerste finisht, is de persoon die de wedstrijd wint.

De keirin

De keirin is één van de Olympische disciplines en is de meest spannende variant volgens veel mensen. Hierbij rijden de renners achter een derny. Hierbij wordt de snelheid opgebouwd, maar de sprint begint pas op het moment dat de derny van de baan vertrekt. Dit betekent dat er ook veel strategie bij komt kijken.

Het interessante aan baanwielrennen

Baanwielrennen is een sport waarbij hoge snelheden behaald worden op een bijzonder kleine baan. Het is ook een lastige sport, omdat de voorste persoon geen idee heeft waar de competitie zich bevindt en de mogelijkheden om achterom te kijken, zijn zeer beperkt, aangezien hier de meeste ongelukken mee gebeuren.