Wielrennen als hobby in plaats van een sport

Wielrennen is een sport en op hoog niveau zijn er wekelijks wedstrijden die gehouden worden. Grote namen, veel geld en grote geldprijzen zijn een onderdeel van de sport die sterk afhankelijk is van sponsoren. Maar niet alle mensen die aan wielrennen doen, zijn mensen die het als een sport beoefenen. Veel van de mensen die een racefiets hebben, zijn mensen die regelmatig op de fiets te zijn voor de hobby. Hierin kan onderscheid gemaakt worden tussen de mensen die gewoon lekker willen gaan fietsen en aan hun conditie willen werken, en de mensen die trainen om mee te rijden met de kleinere lokale wedstrijden.

Fietsen voor het plezier

Je ziet regelmatig mensen op de fiets langskomen. Het is een gezonde manier van bewegen, is goed voor het lichaam en goed voor het opbouwen van conditie. Wanneer het fietsen op een standaard fiets net even iets te saai voor je is, dan kun je kijken naar een racefiets. Op een racefiets kun je hogere snelheden behalen vanwege de bouw van het frame, maar ook vanwege de smallere banden die op de fiets zitten. Aangezien er minder contact is met het wegdek, is er minder frictie waardoor je net even iets minder kracht nodig hebt om snelheid op te bouwen. Daarnaast is een racefiets vele malen lichter dan een normale fiets, en ook dit draagt er aan bij dat het een volledig andere manier van fietsen is.

Fietsen voor lokale wedstrijden

Wil je graag een doelstelling of een uitdaging hebben, dan is het bovenstaande wat minder interessant voor je. Wat je zou kunnen doen, is trainen voor wedstrijden, of doelstellingen zetten. Zo kun je zelf een ronde uitstippelen en er een bepaalde tijd aan vastmaken. Je kunt ook bepalen dat je elke keer een minuut sneller wilt zijn. Door het stellen van doelen is het een uitdaging om meer te gaan fietsen en net even iets meer te geven tijdens het fietsen en die stimulans kan het een stuk leuker maken. Ook kun je eens kijken of er lokale wedstrijden gereden worden. Je doet het dan niet voor de sport, maar voor de competitie. Sport op amateurniveau dus!

Denk aan je kleding

Het is van groot belang om aandacht te besteden aan de kleding die je draagt tijdens het fietsen. Goede kleding zit redelijk strak om het lijf en ziet er professioneel uit, maar het zorgt er ook voor dat jouw spieren en bloedtoevoer niet bekneld raakt. Zorg altijd voor een speciale broek. Hier zit een vlak in dat de edele delen beschermd. Wanneer je gaat fietsen in een spijkerbroek op een racefiets, is de kans groot dat je schade berokkend aan je edele delen en dat wil je echt niet hebben. Investeer ook in een helm. De snelheden die je kunt halen op een racefiets, liggen rond de veertig kilometer per uur op het snelste moment. Wanneer je met deze snelheid een ongeluk krijgt en je valt van je fiets, dan is de schade aan je hersenen niet te overzien. Zonder helm kan dit er zelfs voor zorgen dat je zal overlijden na een simpele val van de fiets.